e-pyskowice.pl | MSG! OMG!
MSG (E621, glutamina, kwas glutaminowy) w ciągu 365 dni rok w rok produkuje się go około 400 tysięcy ton. Znajdziemy go m.in.: w kostkach rosołowych, vegecie i innych suszonych jarzynkach, mieszankach ziołowych, przyprawach do mięsa, soli ziołowej, czosnkowej, zupach czy sosach w proszku, oraz w gotowcach tzw. słoikowcach. Wyniki wielu badań naukowych dowodzą o jego odkładaniu i kumulacji w organizmie a jego szkodliwe działanie może być widoczne dopiero po latach.
Nim sięgniesz ponownie po tzw. E621, przeczytaj o jego „możliwościach”:
- zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości,
- niekorzystnie wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe,
- zmienia zachowanie, w tym nadpobudliwość,
- uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych,
- może wywołać atak epileptyczny, paraliż układu oddechowego, zawroty głowy, palpitację serca, nadmierną potliwość, niepokój.
Alergicy powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające glutaminian sodu, ale nie tylko Oni!
Warto wprowadzić w swoją dietę jego zdrowe zamienniki, takie jak:
- kostki rosołowe zamienić na świeże warzywa, oliwę, zioła (tymianek, estragon, lubczyk)
- vegetę zamienić na sól morską i świeże warzywa
- zupę z proszku zamienić na żurek lub barszczyk z własnego zakwasu
- sos pomidorowy instant do makaronu warto w sezonie zamienić na robioną przecierkę lub soki z pomidorów, z których później można przygotować sos dodając oliwę z ziołami (oregano, bazylię, chilli)
- keczup zamienić na keczup domowy z duszonych pomidorów bez skórek z dodatkiem oliwy, cynamonu, papryczek, pieprzu i miodu gryczanego oraz soli morskiej
- majonez zastąpić jogurtem naturalnym z ziołami np. koperkiem
- konserwy mięsne, wędliny zastąpić pieczonym mięsem w ziołach z majerankiem, lubczykiem, chilli, tymiankiem, estragonem, czosnkiem i solą morską,
- dzieciom jako przekąskę w zamian za chipsy czy słone paluszki warto ugotować cieciorkę i uprażyć z pestkami dyni, migdałami na oliwie z dodatkiem soli morskiej,
Warto też sobie zrobić własną sól ziołową z lekko podprażonych i zmielonych ziaren sezamu oraz siemienia lnianego w stosunku 1:1 wymieszanego z solą morską.
Dla informacji owy MSG podszywa się często pod różne nazwy: kwas glutaminowy, glutaminian, autolizowane drożdże, autolizowane proteiny drożdżowe, ekstrakt z drożdży, teksturowane proteiny, jednopotasowy glutaminian, kazeinian sodu, glutaminian sodu, „naturalne smaki”, hydrolizowana kukurydza, pokarm drożdżowy oraz ultrapasteryzowane i wszelkie enzymatyczne modyfikowane składniki.
Wielu producentów leków stosuje MSG w charakterze wypełniacza w tabletkach i innych farmaceutykach.
MSG nie ustrzegły się nawet produkty higieny osobistej, takie jak szampony, mydła i kosmetyki. Na wykazie ich składników należy szukać takich słów, jak hydrolizowane proteiny i aminokwasy.
Linki do innych produktów w wersji pdf: [1] – temat zdrowia [2] – temat urody
Śledź nas też na FB: LR Health & Beauty Zdrowa Tradycja