Kopi Luwak: najdroższa kawa świata!
Na stacji benzynowej kubek kawy kosztuje około 5 złotych, w najlepszej kawiarni espresso to koszt około 30 złotych – to mało! By delektować się małą filiżanką Kopi Luwak trzeba wydać nawet ponad 100 złotych. Dlaczego?
Entymologia słowa kopi luwak:
po indonezyjsku kopi to kawa, a luwak to nazwa zwierzęcia żyjącego w tamtejszych lasach. Ten mały ssak to daleki kuzyn polskiej łasiczki, jednak jego podniebienie kulinarne znacznie różni się. Przysmakiem luwaka są ziarna kawy i to tylko te najokazalsze, najlepsze, najdojrzalsze, karminoczerwone, które rosną na samym czubku drzewa kawowego. Cyweta (lokalna nazwa luwaka) jest szanowana i otaczana ochroną jak żadne inne zwierzę w tamtym regionie. A wszystko dzięki jej procesom trawiennym zachodzącym w przewodzie pokarmowym małego zwierzęcia. W jego wyniku ziarna kawy nadają się do spożycia o wiele szybciej niż ma to miejsce w wypadku tradycyjnej fermentacji, a kawa zyskuje niecodzienny smak! Nic dziwnego więc, że odchody luwaka są tak pieczołowicie zbierane! Dlatego każde skupisko kału jest na wagę złota, a tubylcy dzięki tej „śmierdzącej sprawie” zyskują pewny byt…
Z własnych doświadczeń wiemy, że kawa kopi luwak ma łagodny smak z odrobiną nuty czekoladowo karmelowej a po jej przełknięciu w ustach nie czuć gorzkości. Wszystko to za sprawą procesu fermentacji w jelitach luwaka (cywety), gdzie podczas trawienia zostaje rozbite i wypłukane z ziaren białko, które nadaje tradycyjnej kawie gorzki posmak.
Żadne działanie człowieka nie jest w stanie zrobić tego lepiej! Warto choć raz spróbować tej kawy! Smacznego