Naturalny probiotyk: Grzybek tybetański
Grzybek tybetański ma postać małych galaretowatych grudek podobnych do różyczek kalafiora o wielkości od 3 – 20 mm.
Przy jego pomocy można przygotować pyszny i zdrowy domowy kefirowy napój. Kefir fermentowany grzybkiem tybetańskim to cenne źródło probiotyków.
Jego dobroczynne działanie docenili tybetańscy mnisi. Dzięki spożyciu takiego kefiru cieszyli się oni zdrowym i długim życiem, dlaczego? Bo napój przyrządzony na grzybku zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, jest bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B: B1, B5, B7, B12, niacynę, kwas foliowy, witaminę K, fosfor i magnez. Grzybek pozwala cieszyć się smakiem kefiru bez konieczności używania do jego produkcji mleka pochodzenia zwierzęcego, co jest istotną informacją dla wegan oraz dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego. W takim wypadku najlepiej sprawdzają się mleka: sojowe, kokosowe oraz migdałowe.
JAK DZIAŁA TEN KEFIR ?
– poprawia przemianę materii i oczyszcza oraz odtruwa organizm
– poprawia kondycję układu krążenia
– zapobiega miażdżycy
– łagodzi dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka
– oczyszcza układ moczowy
– wspomaga układ nerwowy
– łagodzi problemy z bezsennością
– poprawia stan skóry, włosów i paznokci
– hamuje procesy starzenia
– wspomaga układ odpornościowy
– dostarcza witamin
– poprawia libido
– zwalcza infekcje grzybicze
– chroni przed nowotworami
Najlepiej stosować 20-dniową kurację. Wieczorem przed snem zaleca się picie odcedzonego kefiru, a po 20 dniach należy zrobić 10-dniową przerwę. Po czym cykl powtarza się od początku. Ilość wypijanego kefiru należy zwiększać stopniowo, by uniknąć rewolucji żołądkowych. Taka kuracja może trwać pięć, do sześciu miesięcy. Przerwy w kuracji zalecane są ze względu na tendencję organizmu do przyzwyczajania się a tym samym do uodporniania na działanie zawartych w napoju substancji leczniczych.
W trakcie 10-dniowych przerw hodujemy grzybka zgodnie z podanymi czynnościami (codziennie zalewamy grzybka taką ilością mleka aby mógł w nim pływać, a po upływie doby przepłukujemy letnią wodą po czym cykl powtarzamy), nawet jeśli w tym czasie nie spożywamy kefiru. W przeciwnym razie grzybek obumrze i straci swoje właściwości.
Hodowla grzybka:
– w szklanym słoiku umieścić 2 łyżeczki grzybka
– zalać szklanką nieodtłuszczonego 1,5% – 3,2% nieprzegotowanego mleka (dla wegan oraz dla osób z nietolerancją białka mleka krowiego dobrze sprawdza się mleko roślinne zwłaszcza sojowe – na 1 łyżeczkę grzybka potrzeba 150 ml mleka)
– przykryć słoik gazą i zabezpieczyć gumką recepturką
– odstawić słoik w ciemne miejsce na 24 goidziny w temperaturze około 18 – 24 stopni
– po upływie tego czasu kefir jest gotowy do spożycia, wystarczy go tylko przemieszać (nie metalową łyżką) i dokladnie odcedzić grzybka na plastikowym sitku
– kefirka opłukać letnią wodą
– cykl powtórzyć
UWAGA: kategorycznie unikać kontaktu z metalowymi przedmiotami
Nadwyżkę kefiru można wykorzystać do pielęgnacji ciała jako maseczki i odżywki.
Rumiankowa maska na paznokcie – sporządzić napar z łyżeczki lub 2 torebek rumianku, po ostudzeniu dodać 1/2 szklanki kefiru z grzybka i zanurzyć dłonie w płynie na 15 minut, spłukać i wmasować krem nawilżający.
Peeling do ciała – szklankę kefiru zmieszać ze szklanką gruboziarnistego cukru a powstałą papkę wmasować w ciało, następnie spłukać letnią wodą.
Drożdżowo miodowa odżywka do włosów – szklankę kefiru z grzybka wymieszać z łyżeczką drożdży i łyżeczką miodu, nałożyć na włosy a po 15 minutach spłukać i umyć szamponem.
Prócz zastosowania kosmetycznego kefir posiada również zastosowanie kulinarne. Oto jeden z nich:
Koktajl odchudzający z grzybka tybetańskiego – mieszamy szklankę kefiru z grzybka tybetańskiego z półową łyżeczki cynamonu, połową łyżeczki imbiru i szczyptą chili (koktajl ma także właściwości wzmacniające).
Linki do innych produktów w wersji pdf: [1] – temat zdrowia [2] – temat urody
Przeczytaj też artykuł pt. „Odporność organizmu: prebiotyk i probiotyk a mikroflora jelit”