AloeVera.jpg

Zielony sukulent długowieczności – ALOES

Właściwości aloesu znane są od lat. Już w Starożytności wierzono, że zapewnia nieśmiertelność, leczono nim rany, a nawet balsamowano zwłoki! Dziś w internecie można spotkać mnóstwo artykułów zapewniających, że żel można stosować na oparzenia i dolegliwości skórne, w tym łuszczycę. Sok z aloesu często kojarzony jest z kuracjami odchudzającymi i oczyszczaniem organizmu, wspomaga pracę wątroby i reguluje poziom cukru. Ponadto aloes wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz stymulujące układ odpornościowy. To ledwie początek długiej listy cudownych właściwości tego sukulentu.

AloeVera.jpg

Miąższ z aloesu zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w wodzie (między innymi witaminę C, kwas foliowy, biotynę oraz witaminy z grupy B – w tym B12 bardzo rzadko występującą w świecie roślinnym). Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mamy tu witaminę E oraz beta karoten.

Aloes to także całkiem niezłe źródło białka oraz błonnika pokarmowowego (ponad 73 % suchej masy). Na 22 aminokwasy występujące w żywności w aloesie występuje ich aż 18, w tym 7 egzogennych (czyli tych niezbędnych).

Aloes jest również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak sód, potas, wapń, magnez, fosfor, jak również cynk, żelazo, mangan, miedź, kobalt, nikiel, molibden, stront, bar a nawet german. Fakt, że magnez występuje m.in. pod postacią mleczanu magnezu powoduje, że aloes ma łagodne działanie antyhistaminowe (mleczan magnezu ma zdolność hamowania aktywności enzymu odpowiedzialnego za produkcję histaminy). Mleczan wapnia obecny w miąższu aloesu ma z kolei właściwości przeciwbakteryjne.

Aloes to także prawie 300 różnych składników o dużej aktywności biologicznej.

Aloes jest bogatym źródłem enzymów roślinnych mających działanie przeciwzapalne czy ułatwiające trawienie pokarmów. W miąższu aloesu znajdziemy bradykinazę o działaniu przeciwzapalnym, fosfatazę alkaliczną istotną dla prawidłowej pracy wątroby, amylazę trawiącą cukry, karboksypeptydazę wspomagającą trawienie białek, lipazę wspomagającą trawienie tłustych dań, dysmutaza ponadtlenkowa o działaniu przeciwutleniającym i wiele innych.

Badania z roku 2012 potwierdziły, że polisacharydy z miąższu aloesu wykazują właściwości odtruwające oraz działają pobudzająco na limfocyty B zmuszając je do produkcji przeciwciał, czyli wzmacniają układ odpornościowy. Dokładny skład polisacharydów zawartych w miąższu aloesu jest zmienny i zależy zarówno od gatunku rośliny, jak i od klimatu i warunków uprawy. Przy czym najwyższą zawartość zarówno polisacharydów, jak i flawonoidów stwierdzono w trzyletnich liściach aloesu. Dodatkowo obecne w aloesie mikroskładniki są naturalnymi substancjami o działaniu przeciwbólowym. Mają też udowodnione w licznych badaniach silne właściwości przeciwbakteryjne, grzybobójcze i przeciwwirusowe.

Zarówno po świętach – jak chcemy usprawnić pracę układu pokarmowego, jesienią czy zimą chcąc wzmocnić odporność. Jeśli jesteśmy alergikami, aby załagodzić objawy alergiczne. W trakcie odchudzania czy w związku z problemami skórnymi – ze względu na bogactwo przeciwciał oraz składników mineralnych i witamin.

Teraz już wiesz, że warto aloes wprowadzić do swojego jadłospisu!

…ale jaki aloes wybrać?

Półki sklepowe oferują aloes przeróżnych producentów. Należy wybrać nie sok, nie napój a czysty żel. Etykieta powinna być opatrzona certyfikatem jakości SGS INSTITUT FRESENIUS (1) oraz Międzynarodowej Rady Naukowej ds. Aloesu IASC International Aloe Science Council (2).

SGS_IASC_Certyfikat.jpg

(1) SGS kontroluje dużo więcej niż sam tylko produkt. Testy rozpoczynają się od kontroli surowców i składników oraz kontroli dostawców a kończą wraz z ostateczną kontrolą gotowego produktu. Produkty ze znakiem jakości SGS są w dalszym ciągu regularnie kontrolowane, aby sprawdzić, czy nadal wykazują dokładnie taką samą, wysoką jakość, która decyduje o przyznaniu tego znaku jakości.

(2) IASC dba o czystość i jakość aloesu zawartego w produktach dostępnych na rynku i reklamujących się pod aloesowym szyldem. IASC przyznaje swój certyfikat na okres 12 miesięcy, a żeby okres jego ważności został przedłużony, produkt musi co roku przechodzić kolejne drobiazgowe badania, podczas których sprawdzana jest ich zgodność z niezwykle rygorystycznymi standardami IASC. Dodatkowo IASC przeprowadza wyrywkowe kontrole mające potwierdzić utrzymywanie standardów koniecznych do zachowania pieczęci aprobaty.

Królewską odmianą aloesu jest Aloe Vera Barbadensis Miller.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz