smile

e-pyskowice.pl | Tradycja świątecznego stołu

Przygotowania na pełnym gazie – już na kilka dni Wigilia… Ostatnie zakupy, potem lepienie uszek lub pierogów, wypieki świątecznych ciast i różne dania rybne… to wszystko czeka domowników w nadchodzących dniach a potraw do przyszykowania nie jest mało smile

e-pyskowice_wigillia2016.jpg

12 potraw wigilijnych to już wieloletnia tradycja na świątecznym stole, tak jak sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie stołu – musi być.

12 potraw wigilijnych symbolizuje 12 apostołów – dania powinny być postne. Według tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Stąd przygotowane potrawy powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku. Koniecznie trzeba choć troszeczkę spróbować każdej z 12 potraw, by szczęście i dostatek się do nas uśmiechnęło smile

W Polsce tradycja 12 potraw wigilijnych sięga wielu lat wstecz. W dodatku każdy region Polski ma swoje typowe potrawy i dania, które nie występują lub są mniej popularne w innych stronach. I tak na Śląsku (m.in. w Pyskowicach) jada się np. Moczkę, w Warszawie kapustę z grochem a na Kresach kutię i zupę migdałową.

Z okazji Świąt życzymy Wam bogato zastawionych stołów, a wokół nich Wesołych Rodzin.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz