e-pyskowice.pl | Domowy biały ser na bazie grzybka tybetańskiego
Zdrowy, własny i niezwykle prosty w wykonaniu przepis na domowy biały ser.
…a co najważniejsze – bez użycia wymyślnych sprzętów typu serowar – w naszym przepisie wystarczy tylko naczynie, sitko oraz kawałek gazy.
Składniki (porcja 200g):
- 1.5l świeżego mleka
- 250ml kefiru z grzybka tybetańskiego
Sposób:
Mleko wlej do naczynia i podgrzej, gdy osiągnie wysoką temperaturę (WAŻNE: nie gotuj!!!) wlej do niego kefir z grzybka tybetańskiego (najlepiej dwudniowego). Podgrzewaj do momentu oddzielenia się serwatki – nie mieszaj! Odstaw naczynie z pieca do ostygnięcia – następnie ułóż na durszlaku gazę i przelej całość z naczynia by ciecz odciąkła.
Zawiń ser szczelnie gazą, uformuj kulę i spłaszcz – odsączając nadal płyn – następnie w takiej formie odstaw na durszlaku na około 10 godzin… i gotowe
Świetny do kanapek, zarówno tych z owocami czy z ogórkiem, rzodkiewką lub łososiem. Sam kefirek stanowi super bazę do chłodników i koktajli.