golabki_kasza.jpg

KĄCIK KULINARNY: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

golabki_kasza.jpg

Przepis…

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 5-6 sporych pieczarek
  • pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: pieprz, tymianek, kurkuma, gałka muszkatołowa

Sposób:

Kapustę odparz w dużym garnku kłębem do góry aż liście lekko zmiękną. Gdy kapusta lekko ostygnie delikatnie odcinaj liście u nasady. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i wymocz około 1 godzinę, następnie odcedź i pokrój w paseczki. Wodę po odcedzeniu grzybów użyj do gotowania kaszy. Kaszę gotuj około 20 minut do wchłonięcia wody.
Pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz pokrojone wcześniej suszone grzyby podsmaż na oliwie. Ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaj z grzybami i dopraw do smaku, następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Na każdym z liściu zwiń około 1 łyżkę farszu. Przygotowane gołąbki zapiecz w żaroodpornym naczyniu kładąc na jego spód 2-3 liście i podlej 150ml wody. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około godzinę. Gotowe gołąbki podaj z sosem selerowo pomidorowym lub grzybowym.

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz