KĄCIK KULINARNY: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Przepis…
Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 5-6 sporych pieczarek
- pół szklanki suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: pieprz, tymianek, kurkuma, gałka muszkatołowa
Sposób:
Kapustę odparz w dużym garnku kłębem do góry aż liście lekko zmiękną. Gdy kapusta lekko ostygnie delikatnie odcinaj liście u nasady. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i wymocz około 1 godzinę, następnie odcedź i pokrój w paseczki. Wodę po odcedzeniu grzybów użyj do gotowania kaszy. Kaszę gotuj około 20 minut do wchłonięcia wody.
Pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz pokrojone wcześniej suszone grzyby podsmaż na oliwie. Ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaj z grzybami i dopraw do smaku, następnie wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Na każdym z liściu zwiń około 1 łyżkę farszu. Przygotowane gołąbki zapiecz w żaroodpornym naczyniu kładąc na jego spód 2-3 liście i podlej 150ml wody. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni około godzinę. Gotowe gołąbki podaj z sosem selerowo pomidorowym lub grzybowym.
Smacznego!