jaglana.jpg

Paprykarz z kaszy jaglanej

jaglana.jpg

Składniki:

– pęczek włoszczyzny,
– koncentrat pomidorowy,

– 1/1,5 szklanki kaszy jaglanej,
– 3 cebule,
– 50ml oleju,
– 3/4 pomidory,
– sól, pieprz
– 2 łyżeczki słodkiej papryki,
– 1 łyżeczka pikantnej papryki
 
Sposób:
Włoszczyznę obrać, włożyć do garnka, lekko posolić, zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości.
Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler na tarce na wiórki.
Cebulę pokroić, posolić i zezłocić na oleju. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę dodać do cebuli.
Kaszę jaglaną wypłukać. Odmierzyć 4 szklanki wywaru z gotowania warzyw.
Na gotujący się wywar wrzucić kaszę i przykryć pokrywką (gotować 5 minut).
Pozostawić kaszę aby doszła i stała się sypka (około 20 minut).
Jeśli trzeba dodać więcej kaszy, jeśli jest za mało wody uzupełnić zimną wodą zagotować (kolejne 5 minut).
W misce wymieszać dokładnie kaszę z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym. Jeśli istnieje konieczność doprawić jeszcze do smaku pieprzem.

Smacznego 🙂

Źródło: Tere Ska

Podobne wpisy

Dodaj komentarz