zakwas_zurek.jpg

e-pyskowice.pl | Poezja smaku – babciny domowy żurek wielkanocny

Już czas – tydzień do świąt! Chcesz zdążyć? Polecamy wyśmienity, domowy, staropolski, babciny zakwas na żurek. Poniżej dla Was prosta a jak bajeczna receptura.

zakwas_zurek.jpg

Jego smak = poezja…

Składniki:

  • 0.5l słoik
  • 1l przegotowanej ciepłej wody
  • 5-6 łyżek mąki żytniej (+ ewentualnie łyżka płatków owsianych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 piętka chleba na zakwasie (BEZ POLEPSZACZY!!!)
  • szczypta soli

Sposób:

Przygotuj słoik – dobrze wyparz i osusz. Zasyp słoik do połowy mąką żytnią (jeśli masz mąkę bez otrębów dodaj łyżkę płatków owsianych), dodaj zgniecone i lekko posiekane ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodatkowo dodaj małą piętkę chleba na zakwasie (BEZ ULEPSZACZY!!!). Zalewaj stopniowo całość ciepłą przegotowaną wodą mieszając do uzyskania gęstej papki. Na koniec dodaj szczyptę soli. Po około 15 minutach dolej przegotowanej wody tak by słoik był wypełniony około 1,5 cm poniżej kołnierza. Przemieszaj całość i odstaw na 5-6 dni w ciepłe miejsce. Ważne by słoik nie był szczelnie zamknięty a nakryty z góry np. lnianym kawałkiem materiału i dociśnięty gumką. Po odstawieniu w ciepłe miejsce po około 3 dniach zamieszaj ponownie całość. Po ukiszeniu żurek wlej do przygotowywanego wcześniej wywaru na zupę na tyle na ile lubisz jego intensywny kwaśny smak a resztę odstaw w słoiku do lodówki.

Gdy ponownie będziesz kisić wystarczy że dodasz 3-4 łyżki mąki, dolejesz do słoika przegotowanej wody tak jak na początku kiszenia i pozostawisz go na parę dni w ciepłym miejscu. Taki zaczyn wystarczy na kilka miesięcy i warto mieć w lodówce jego „resztki” do ponownej fermentacji i użycia.

Wesołych Świąt i Smacznego 🙂

Podobne wpisy

Dodaj komentarz