pizza_bardarbunga.jpg

Bardarbunga (wulkan nie pizza)

pizza_bardarbunga.jpg

Składniki:

  • 250dkg sera
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 kg mąki (w zależności od konsystencji ciasta)
  • składniki na farsz wg. uznania: podsmażona cebula, pomidory, pieczarki, szynka/salami, kapary, papryka etc.

Sposób:

Drożdze rozrobić w podgrzanym mleku, dodać 2 jajka, dodać mąki, doprawić pieprzem i solą. Wyrobić ciasto jak na pizze. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie można zająć się warszem. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część na płasko ułożyć na blaszce. Nałożyć kopiasto farsz zostawiając margines. Na górę zatrzeć 200dkg sera. Nakryć drugą częścią ciasta formując kopiec (marginesy ciast zawinąć do środka). Naciąć kopiec nożem krzyżykowo u góry by krater otworzył się podczas pieczenia. Ubitym trzecim jajem pomalować całość. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut na 5 minut przed końcem pieczenia oprószyć resztą sera (efekt lawy).

Smacznego!

Źródło: Artur Manios

Podobne wpisy

Dodaj komentarz