Kulebiak – aromatyczny rodem z kresów
Kulebiak to świetna aromatyczna potrawa rodem z kresów. Świąteczne, Wigilijne nadzienie najczęściej składa się z kapusty oraz grzybów. Poznajcie naszą propozycję z grzybami w cieście francuskim oraz łososiem!
Składniki:
- 400g ciasta francuskiego
- 300g filetu z łososia
- 250g suszonych borowików lub podgrzybków
- 2 jaja
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 40g masła
- 20g bułki tartej
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- szczypta soli, pieprz
- papier do pieczenia
Sposób:
Do farszu można również użyć 50dag kiszonej kapusty wcześniej ugotowanej w wodzie po moczeniu grzybów z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu i jałowca (czas gotowania na małym ogniu około 45min).
Smacznego!