KĄCIK KULINARNY: Moc imbiru
Imbir pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy, rozgrzewa, pomaga przy zapaleniu stawów, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, niweluje poranne nudności (zalecany w ciąży), działa napotnie i usuwa toksyny.
Składniki:
- 1kg korzenia imbiru
- 800ml wody
- 500ml miodu lub syropu klonowego
Sposób:
Korzeń imbiru obrać i pokroić w średnią kostkę. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem 30 minut od momentu zawrzenia wody.
Dodaj miód lub syrop klonowy – wymieszaj. Zdejmij z ognia i szybko przelej do słoików. Zakręć słoiki i ustaw dnem do góry na 5 minut.
Dodając go do jesiennej herbaty będzie miała ona imbirowy i uzdrowicielski aromat.
Smacznego!
Można również marynować mięsa i ryby.