Naleśnik z pieca słono / słodki
Wersja z łososiem i koperkiem (można dodać ser feta)
Składniki:
- 600ml mleka 0.5% (jak ktoś woli to tłuściejszego)
- 250g mąki
- 2 jaja
- 1 łyżka masła (na słono: + zioła, pieprz cayenne na słodko: + łyżka syropu klonowego lub zwykłego cukru)
- papier do pieczenia
Sposób:
Wszystkie składniki zmiksować i wylać na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i ciasto naleśnikowe zapiekać 20-25 minut.
Pokroić w dowolne kształty.
Serwować z dowolnym dodatkiem na słono lub słodko.
Wersja słodka (każdy owoc, mus owocowy, do woli)
Naleśnik może posłużyć również jako spód do pizzy!
Smacznego!
Źródło: Artur Manios